Klik hier voor terugbladeren
De Haas.
Klik hier voor vooruitbladeren
Yoga-asana foto.
Yogaboek van Harrie van der Haghen.

De haas is de eenvoudigste hoofdstand.
Waarschuwing Als u problemen hebt met de bloedvaten, als u hoofdpijn hebt, of problemen met de nek, doe het dan liever niet. Ook als u het gevoel hebt dat omgekeerde houdingen niet lekker voelen (of navoelen) kunt u deze houding beter niet doen. Als u ouder bent dan vijftig jaar, ben er dan extra voorzichtig mee. Doe het ook nooit langer dan prettig aanvoelt.
U kunt de houding ook uitvoeren zonder met de bips omhoog te komen.
Als u begint met deze houding kan het zijn dat de druk van het hoofd op de grond wat pijnlijk aanvoelt. Dat is echter iets wat meestal snel over gaat. Maak het echter wel zo gerieflijk mogelijk. Leg iets zachts op de plaats waar de kruin op de grond zal komen. U kunt ook de handdoek of het kleedje een paar maal dubbelvouwen om het zo gerieflijk mogelijk te maken.
Opbouw 1

Ga vanuit geknielde positie op of tussen de voeten zitten. Leg het voorhoofd op de grond tegen het zachte plekje dat u voor het hoofd hebt gemaakt.
Opbouw 2

Breng dan de handen achter de rug bij elkaar en vouw daarbij de vingers, kruis de duimen en zet de wijsvingers gestrekt tegen elkaar. Plaats de aandacht in de handen.
Breng dan de handen met getrekte armen heel rustig omhoog, zover als het zonder veel spanningen kan.
Opbouw 3

Als u de hele haas wilt doen, rol dan vervolgens het hoofd naar de kruin, waarbij de bibs omhoog komt. Zoek hoe u door op de juiste plaatsen te ontspannen de armen zo ver mogelijk naar voren kunt brengen.
Opbouw 4

Kunt de armen iets verder dan rechtop boven het lichaam brengen, dan bereikt u een houding die vanzelf kan blijven staan. Dan kunt u volledig in die houding ontspannen. Als u niet zo ver komt is er wat spierspanning nodig om de armen omhoog te houden. Doe het dan liever niet zo lang, maar wel wat vaker.
Doe het de eerste keer niet langer dan zeven ademhalingen. Als het goed bevalt kunt u het later langer aanhouden.
Opbouw 5

Breng dan de bips weer naar de voeten, waarbij het hoofd met het voorhoofd naar de grond rolt. Leg dan de armen weer ontspannen terug op de rug.
Opbouw 6

Leg dan de armen naast het lichaam met de handen naar achteren, naar voren of onder het voorhoofd naar keuze.
Blijf dan even zo liggen en ontspan. Na zo'n omgekeerde houding is het altijd prettig om even te blijven liggen. Als het goed voelde, doe het dan eventueel nog een of twee keer.
Verdieping

Zorg dat de nek, zoals altijd bij hoofdstanden recht is.
De nek wordt daardoor sterker en gaat nog meer strekken.
Omgekeerde houdingen zijn ook een soort gymnastiek voor de bloedvaten. De bloedvatwanden kunnen zo hun elastiteit bewaren, en de spiertjes in de bloedvatwanden moeten anders spannen en ontspannen dan gewoonlijk om overal de druk goed te regelen. Gebiedjes die anders niet goed doorbloed worden krijgen zo even een goede bloedverzorging.

De bloeddruk verandering heeft op de gewaarwording een uitwerking die is als gaan liggen, maar dan nog verder. De ontspanning na deze houding wordt verdiept.

Deze houding wordt ook met gewoon gevouwen handen gedaan. Daarbij neigen de ellebogen echter te buigen, waardoor men zelf de armen moet blijven strekken. Door de wijsvingers gestrekt tegen elkaar te houden blijven de armen vanzelf strekken, waardoor we een houding krijgen die statisch kan worden uigevoerd en waarin men alles kan ontspannen.
Klik hier voor terugbladeren
Klik hier voor terug naar begin van de bladzijde.
Klik hier voor vooruitbladeren
Foto's van asanas
films van asanas
breedband-clips
Home Lijst volgens opbouw Alfabetische lijst Lessen