Klik hier voor terugbladeren
Halve sprinkhaan (Arda-Salabhasana)
Klik hier voor vooruitbladeren
Yoga-asana foto.
Yogaboek van Harrie van der Haghen.

Klik hier voor de clip van deze houding.
of
hier voor de grote clip voor snelle internetverbindingen.
Deze houding kan door bijna iedereen worden uitgevoerd en nodigt uit tot een meditatieve manier van yoga doen. Doe deze houding zo ontspannen mogelijk. Bouw het rustig op zodat u uw grenzen gemakkelijk kunt waarnemen en probeer door te ontspannen die grenzen te verleggen. Er zijn verschillende posities voor de armen mogelijk. Bij de halve sprinkhaan is dat nog niet zo belangrijk, maar de variant die hier wordt gedaan is ook een hele goede voorbereiding voor de hele sprinkhaan.
Opbouw 1

Begin ontspannen liggend op uw matje.
Opbouw 2

Plaats de kin, of - als u dat liever doet - het voorhoofd op de grond. Plaats dan de handen naast de heupen op de grond, zodanig dat de ellebogen een klein beetje gebogen zijn en de schouders zo dicht mogelijk bij de grond zijn. Adem wat dieper. Plaats de aandacht in het rechter voet.
Opbouw 3

Hef nu geleidelijk het rechter been iets boven de grond, en breng het langzaam omhoog. Laat het bekken daarbij niet kantelen en blijf daarbij alles ontspannen wat niet hoeft te spannen. Ontspan het linker been, de armen en zelfs de wenkbrouwen. Het rechter been hoeft niet gestrekt te zijn - dat zou extra spanning opleveren - maar laat de knie niet echt doorbuigen. Houd deze houding een tijdje aan, en zoek hoe de voet nog wat hoger geheven kan worden.
Opbouw 4

Als u voelt dat de tijd daarvoor gekomen is legt u met een uitademing het been weer rustig neer.
Opbouw 5

Leg de armen weer ontspannen naast het lichaam. Leg het gezicht op een wang. Voel de oefening na, en rust uit. Doe daarna ook de andere kant en leg het gezicht daarna op de andere wang.
Klik hier voor terugbladeren
Klik hier voor terug naar begin van de bladzijde.
Klik hier voor vooruitbladeren
Foto's van asanas
films van asanas
breedband-clips
Home Lijst volgens opbouw Alfabetische lijst Lessen