Klik hier voor terugbladeren
De Meeuw
Klik hier voor vooruitbladeren
Yoga-asana foto.
Yogaboek van Harrie van der Haghen.

Deze houding strekt de hemstrings, de spieren die vanaf de achterkant van het bekken tot onder de knieholte lopen. Bij veel mensen, vooral bij mannen zijn die wat kort waardoor rechtop zitten wordt bemoeilijkt en de rug extra wordt belast. De stekking van zo grote spieren heeft een sterke uitwerking, zodat daarna de ontspanning wordt bevorderd. Deze houding is ook goed om in het begin van de yogasessie tot de juiste concentratie te komen
Opbouw 1

Zet vanuit een staande houding de voeten zo ver uit elkaar dat je met de benen een gelijkzijdige driehoek maakt. Om met Hans Wesselings woorden te spreken: "Het been tussen de benen is zo lang als de andere twee". Laat de voeten recht naar voren wijzen. Adem uit. Plaats de aandacht in de handen. Breng de gestrekte armen op een inademing zijwaarts omhoog, zodat de handen op schouderhoogte komen.
Opbouw 2

Buig bij de volgende uitademing met een zo recht mogelijke rug naar voren. Strek de handen zo ver mogelijk naar opzij, zodat de armen in een lijn komen.
Opbouw 3

Adem dan in die houding rustig door. Strek de rug van stuitje tot kruin en ook het hoofd komt in het verlengde van de wervelkolom. Kijk maar naar beneden alsof je als een meeuw kijkt naar het strand dat onder je voorbij schuift, terwijl je voort zweeft door de lucht. Kijk naar de zee, de duinen, de golven, een bootje onder je. Houd de houding rustig een tijdje aan totdat je voelt dat het tijd is om terug te komen.
Opbouw 4

Adem dan uit en kom met een inademing weer met een zo gestrekt mogelijke rug omhoog . Laat bij de volgende uitademing de armen ontspannen naast het lichaam naar beneden komen. Adem dan rustig door en ontspan. Naar wens kunt u de oefening nog een of twee maal herhalen.
Opbouw 5


Klik hier voor terugbladeren
Klik hier voor terug naar begin van de bladzijde.
Klik hier voor vooruitbladeren
Foto's van asanas
films van asanas
breedband-clips
Home Lijst volgens opbouw Alfabetische lijst Lessen