Klik hier voor terugbladeren
Variatie Spinhouding ( Parsva Bakasana )
Klik hier voor vooruitbladeren
Yoga-asana foto.
Yogaboek van Harrie van der Haghen.

Spin met twee benen op een elleboog (Parashwakakasana?).
Deze houding kan men beter zien als een puzzel. Het is een evenwichtshouding, en het hele gewicht komt op de polsen. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt. Het leren van dit soort houdingen bevordert het lichaamsbewustzijn. Als men zo'n houding beheerst kan men beter aan een andere beginnen. Door de aard van dit soort houdingen is er de neiging om het als een circuskunstje uit te voeren. Ben verstandig. Bouw het rustig, geconcentreerd op en zet alles in balans.
Als bij alle evenwichtshoudingen hebt u een geesteshouding nodig van grote alertheid, gecombineerd met gemoedsrust. Dat is een combinatie die van nature niet zo vaak voorkomt. Als u die geesteshouding weet te vinden is dat veel belangrijker dan het "standje".
Opbouw 1

Doe deze asana liever niet op een matje dat beweegd - dat bemoeilijkt het evenwicht - . Als er een zacht matje is, leg dat dan voor uw handen op de grond voor het geval u mocht vallen. Zet de handen ongeveer een el uit elkaar op de grond. Zet de vingers niet te ver uit elkaar.
Opbouw 2

Loop dan met de voeten stap-stap-stap naar rechts van de rechter elleboog.
Opbouw 3

Leg dan de linker knie op de rechter elleboog. Buig de armen verder zodat de borstkast en het hoofd lager komen waardoor het been uit zichzelf blijft liggen en een er nieuw evenwicht ontstaat.
Opbouw 4

Leg dan ook de andere knie nog bovenop de linker knie. Zoek opnieuw het evenwicht. Hoe beter u in het evenwicht blijft, hoe minder kracht er nodig is om met de handen bij te sturen. Zoek de positie waarin alles zo veel mogelijk uit zichzelf blijft staan.
Opbouw 5

Bij het afbouwen stapt u rustig uit. Eerst het bovenste been.
Opbouw 6

En dan het andere. Probeer ook de andere kant.
Verdieping

Dit is nog een andere variant. Hij lijkt moeilijker, maar is het niet. Het tweede been wordt nu gestrekt op de voet van het andere been gehaakt. Dat been blijft vanzelf liggen en het gewicht ervan duwt de romp omhoog waardoor ook daar een betere balans ontstaat.
Tip, breng hoofd en romp wat lager, en probeer het met een yogaglimlach.

Klik hier voor terugbladeren
Klik hier voor terug naar begin van de bladzijde.
Klik hier voor vooruitbladeren
Foto's van asanas
films van asanas
breedband-clips
Home Lijst volgens opbouw Alfabetische lijst Lessen